Selecteer een pagina

QIN Voorkant doosQIN

Algemene informatie

QIN Aantal spelers 2-4   QIN Speeltijd 30 minuten  QIN Minimale leeftijd 8+

Verhaallijn QIN

China, meer dan 2000 jaar geleden: het tijdperk van de Strijdende Staten. Trek het achterland van China in. Sticht provincies en lijf afgelegen dorpen in. Voeg deze toe aan jouw rijk. Bouw indrukwekkende pagodes om jouw gezag te bevestigen.

Handleiding

Handleiding van QIN is in het Nederlands. De voorbereiding en spelverloop worden stap voor stap duidelijk beschreven met ondersteunende plaatjes en scenario’s.

QIN Handleiding

Spelmateriaal

Het spelmateriaal van QIN bestaat uit een dubbelzijdige speelbord.
Je hebt het “vogel” bord voor beginners en het “leeuw” bord voor gevorderden.

QIN Speelbord

De tegels zijn er in de kleuren rood, geel en blauw en een combinatie van deze kleuren. Daarnaast zijn er ook nog mooi uitgevoerde pagodes in 4 kleuren, groen, paars, zwart en wit.

Spelbeschrijving

Het doel van QIN is om jouw pagodes kwijt te raken. Dit kun je doen door (grote) provincies te maken of te veroveren. Tevens is het mogelijk om dorpen te bezetten, hiermee raak je dan 1 pagode per dorp kwijt.

De regels zijn vrij eenvoudig:

  • Tegels mogen enkel op grasvelden worden gelegd, dus niet op dorpen e.d.
  • Tegels moeten grenzen aan minimaal 1 provincieveld van een willekeurige kleur.
  • Je mag de tegel horizontaal of verticaal draaien.
  • Je moet een tegel plaatsen.

QIN Provincietegels

Er zijn 6 verschillende acties:

  • Provincie stichten; een provincie is een gebied van 2 of meer aangrenzende tegels in dezelfde kleur.
  • Provincie uitbreiden; leg een tegel met dezelfde kleur aan een bestaande provincie met die kleur.
  • Grote provincie maken; een grote provincie is een provincie van 5 of meer velden met dezelfde kleur. Plaats twee pagodes op een grote provincie. Grote provincies kunnen niet veroverd worden.
  • Dorp bezetten; als jouw provincie aan een onbezet dorp grenst, mag je deze bezetten.
  • Dorp veroveren; diegene die de meeste pagodes heeft in provincies grenzend aan een dorp, veroverd dit dorp.
  • Provincies samenvoegen of veroveren; Je kunt provincies samenvoegen, door een veld van dezelfde kleur tussen de provincies te plaatsen. Een provincie veroveren gaat op dezelfde manier. Je plaats een veld met dezelfde kleur tussen jouw provincie en die van jouw tegenstander. Voorwaarde is wel dat jouw provincie groter is dan die van jouw tegenstander en de provincie van jouw tegenstander mag geen grote provincie zijn.

Diegene die de laatste pagode plaatst heeft gewonnen. Het spel eindigt meteen.

Prijs/kwaliteitverhouding

Kwaliteit en speelbaarheid van QIN is goed. Het materiaal is van goede kwaliteit. Het speelbord is dubbelzijdig uitgevoerd, waardoor je met verschillende niveaus kunt spelen. De prijs is ongeveer 30 euro en het is meer dan waard.

QIN Pagodes

Eindoordeel

QIN is een zeer leuk strategisch bordspel. De voorbereiding duurt niet lang, dus je kunt snel beginnen. De regels zijn eenvoudig en het spel duurt niet te lang. Bord en tegels zijn van goede kwaliteit met mooie en duidelijke tekeningen. De pagodes zijn van kwalitatief goede kunststof in mooie kleuren. Echt een aanrader.