Selecteer een pagina

Tokaido Voorkant doos

Tokaido

Algemene informatie

Tokaido Aantal spelers 2-5   Tokaido Speeltijd 45 minuten  Tokaido Minimale leeftijd 8+

Verhaallijn

Tokaido is een weg die dateert uit de 11e eeuw. Deze weg verbindt de twee belangrijkste steden in Japan: Edo (heet tegenwoordig Tokyo) en Kyoto.
De weg is 500 km lang en volgt de zuidkust van het grootste eiland in de Japanse archipel Honshu.
Reizigers deden ongeveer twee weken over de route, meestal te voet en soms per paard. Er waren 53 halteplaatsen op de route en er waren een aantal herbergen waar reizigers konden uitrusten.

Handleiding

De handleiding van Tokaido is in het Nederlands en aan de hand van plaatjes wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het spel moet opzetten en wat het doel is van het spel.

Tokaido Handleiding

Tevens worden de verschillende mogelijkheden duidelijk uitgelegd. De kaarten en personages worden uitvoerig beschreven.

Spelmateriaal

Het spelmateriaal van Tokaido is van een hoge kwaliteit. Het speelbord is duidelijk, overzichtelijk en niet te groot. De plekken waar de kaarten moeten komen te liggen worden duidelijk aangegeven. Het puntengedeelte is even wennen. Deze bestaat uit twee rijen, oneven getallen boven en even getallen onder.

Tokaido Spelmateriaal

De weg is duidelijk te zien vanaf de zijkant. Van de boven of onderkant is het lastig te zien welke locatie vrij is voor een reiziger. Vooral bij 5 spelers kan dit een probleem zijn. De 5e speler zit dan meestal aan de kopse kant van de tafel. De speler moet dan gaan staan om te zien welke locatie vrij is.
De kaarten en personages zijn zeer mooi gedetailleerd getekend en er staat duidelijk op hoeveel geld ze kosten en hoeveel punten ze waard zijn.
De doos bevat ruimtes waar je het spelmateriaal kunt bewaren, maar het is niet duidelijk waar wat moet komen te liggen. Het is gemakkelijker om het materiaal in een plastic zakje te bewaren en deze in de doos te doen.

Spelbeschrijving

Het doel van Tokaido is om zoveel mogelijk punten te verzamelen.
Het verplaatsen van de reizigers gaat vrij eenvoudig. De speler, die het verste achterligt, moet zijn reiziger naar een locatie verplaatsen, waar nog geen reiziger aanwezig is. Hij mag daarbij een aantal vrije locaties overslaan.
Onderweg van Edo naar Kyoto kom je een aantal mooie locaties tegen:

 • Souvenirswinkels; hoe meer verschillende souvenirs je koopt, des te meer punten levert het op (3, 5 en 7 punten). De souvenirs kosten 1, 2 of 3 muntjes.
 • Boerderij; deze levert meteen 3 muntjes op.
 • Tempel; hoe meer muntjes je doneert, hoe meer geld het aan het einde van het spel oplevert (2, 4, 7 of 10 punten). Het kost minimaal 1 muntje, maximaal 3 muntjes.
 • Warmtebronnen; deze leveren meteen 2 of 3 punten op.
 • Panorama’s; Er zijn 3 soorten panorama’s, deze bestaan uit 3, 4 of 5 secties, die elk meer punten opleveren.
 • Herbergen; dit zijn speciale locaties. Alle reizigers zijn verplicht om daar te stoppen. Er wordt niet verder gegaan, totdat alle reizigers gearriveerd zijn. Hier kun je maaltijdkaarten kopen, die 6 punten opleveren.

Tevens ontmoet je verschillende andere reizigers. Ontmoetingskaarten leveren verschillende zaken op:

 • Reizende koopman; je krijgt een souvenirskaart.
 • Gids; je krijgt een panoramakaart.
 • Samoerai; je krijgt meteen 3 punten.
 • Nobele; je krijgt meteen 3 muntjes.
 • Priester; je krijgt meteen 1 muntje, die je offert aan de tempel.

Ook heb je verschillende prestatiekaarten, die punten opleveren:

 • Panorama; bij elk complete set panoramakaarten krijg je 3 punten.
 • Gourmet; de reiziger met de meeste muntjes op de maaltijdkaarten krijgt 3 punten.
 • Bader; de reiziger met de meeste warmwaterbronkaarten krijgt 3 punten.
 • Kletskous; de reiziger met de meeste ontmoetingskaarten krijgt 3 punten.
 • Verzamelaar; de reiger met de meeste souvenirskaarten krijgt 3 punten.

De reizigers kunnen een aantal verschillende personages aannemen. Er zijn in totaal 10 personages, die elk hun eigen voordeel hebben. Als je het spel voor het eerst speelt, is het aan te raden om dit eerst zonder de personages te spelen. In plaats van een personage pak je dan 7 muntjes.
Verder heb je nog 4 kleine varianten op het spel, die je kunt spelen.

Prijs/kwaliteitverhouding

De prijs is ongeveer 40 euro. Je krijgt hiervoor een zeer interessant spel met hoogwaardige spelmateriaal. De prijs/kwaliteitverhouding is zeer goed.

Eindoordeel

Tokaido is een leuk spel, die er mooi uitziet en die een mooie en duidelijke handleiding heeft. Het spelmateriaal is van hoogwaardige kwaliteit en aangenaam  om te spelen.

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om punten te verdienen en het spel blijft tot het einde spannend, omdat aan het einde van het spel de resterende punten worden geteld.

Het spel speelt het best bij 3 of meerdere spelers. Bij twee spelers speelt er een neutrale speler mee, die door de spelers wordt verplaatst.

Dit spel is echt een aanrader, die zijn geld waard is en veel spelplezier oplevert.

ganzenvoeten512